maandag 10 december 2012

Dag 5: Victoria


Net na 9 uur zitten we in de bus naar Victoria, lekker op tijd. Hebben we lekker de hele dag en we zien wel wat we gaan doen. Tenminste allereerst maar even checken of er al orca's gespot zijn en zoja toch maar een tour boeken.
We kijken eerst bij Prince of Whales, de grootste aanbieder van tours in Victoria maar de mensen spreken ons niet zo aan, wat een zeikerds zijn we hè. We gaan weer terug waar we vorig jaar ook zijn geweest, bij Eagle Wing. 
De orca's zijn die ochtend ook weer gespot dus besluiten we een tour te boeken voor half 3 's middags. Dat wordt dus nog even wachten en dus gaan we naar het Royal BC Museum om tickets te kopen voor een Imax film. Hierna ff het stadje in om een beetje rond te struinen en te lunchen. Om 1 uur begint de film. Het heet 'to the Arctic'. De film gaat in principe over de zuidpool die zo snel smelt en wat voor effect dat heeft op de natuur daar. En dan voornamelijk de ijsberen. Het vertelt het verhaal van moeder ijsbeer met 2 cubs die worden aangevallen door de veranderingen der natuur, het gebrek aan voedsel en het gevaar van mannetjes ijsberen die wel een jong ijsbeertje lusten. Heel zielig dus en ik zit met tranen in m'n ogen. Gelukkig loopt het allemaal goed af.

Het kan mij onderhand niet snel genoeg half 3 zijn dus na de film met een rotgang naar fishermans wharf voor de whale watching tour. Ik vind het zooo spannend! Zullen we ze zien of niet...of wel...of niet?!? De captain legt uit dat we eerst een heel stuk moeten varen voor we bij de plek komen waar de orca's zich blijkbaar bevinden. Ruim een uur varen we op volle toeren maar we worden rijkelijk beloond. In de verte spotten we al snel een vin, wanneer we dichterbij komen zien we er meer. De gids vertelt ondertussen van alles maar luisteren doe ik er bijna niet naar aangezien het zo mooi is om te zien hoe die dieren zich door het water voortbewegen. We zien hoe ze aan het jagen zijn op zalm. Af en toe is er eentje heel dichtbij, schitterend! Je hoort het wanneer ze bovenkomen door het water wat ze door hun blowhole spuiten. De gids laat ook een ultrasound zakken zodat we hun geluiden onder water ook kunnen horen. Het is echt een supermooi geluid. Met hun sonar bepalen ze waar en wat precies ergens zwemt zodat ze er achteraan kunnen gaan. Orka's weten precies waar ze op jagen, ze kunnen zelfs herkennen wat voor zalm het is voor ze het verslinden. 
We worden nog beloond met een paar orca's die we in de verte zien springen, echt prachtig om te zien. Woorden te kort om te omschrijven hoe mooi het allemaal was. Na 1,5 uur moeten we weer terug omdat het nog ruim een uur terug is en we eigenlijk al bijna weer terug hadden moeten zijn. Het kan mij niet schelen, al blijven we hier nog de hele avond... Op de terugweg is het ijskoud, de wind schuurt langs m'n gezicht en m'n handen bevriezen maar evengoed krijg ik de glimlach niet van m'n gezicht. Overweldigend, superlatieven te kort, dit vergeet ik nooit meer! 
Terugkomen sluiten we de avond af met een heerlijke maaltijd bij Earls. Restaurant ons welbekend omdat we hier vorig jaar ook meerdere keren hebben gegeten in Vancouver en Banff. Het  was heerlijk en terug bij onze camper zijn we moe en rozig en duiken meteen ons bedje in. Wat zullen we heerlijk dromen...








Geen opmerkingen:

Een reactie posten